Πυρετός στη γρίπη ή στο κρυολόγημα: Τι συμβαίνει στο σώμα;
Ο πυρετός είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται σε διάφορες ασθένειες, μεταξύ άλλων, και σε λοιμώξεις όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.2
Ωστόσο, η αυξημένη θερμοκρασία δεν είναι απαραίτητα αρνητική για το σώμα μας.7 Αποτελεί μέρος της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Ο οργανισμός αντιδρά στα μικρόβια, παράγοντας ουσίες της χημικής ανοσίας, όπως τα πυρετογόνα,4 τα οποία δημιουργούν τον πυρετό. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στην αντιμετώπιση της γρίπης ή του κρυολογήματος με δύο τρόπους:5
- ορισμένα μέρη του ανοσοποιητικού δουλεύουν γρηγορότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες
- περιορίζεται η εξάπλωση των μικροβίων και των ιών
Ωστόσο, το σώμα, και ειδικά το καρδιαγγειακό σύστημα, επιβαρύνεται σημαντικά όταν ο πυρετός ανεβαίνει στους 39 βαθμούς Κελσίου.6 Για αυτόν τον λόγο, στη γρίπη, για παράδειγμα, είναι ωφέλιμο να μειώνεται ο πυρετός.
Στην ιατρική, ο πυρετός κατατάσσεται σε διαφορετικές κλίμακες ανάλογα με το ύψος της θερμοκρασίας:1,2
Θερμοκρασία σώματος | Ορισμός |
36,5 έως 37,3 βαθμοί Κελσίου | φυσιολογική θερμοκρασία σώματος |
37,3 έως 38 βαθμοί Κελσίου | αυξημένη θερμοκρασία σώματος/δέκατα |
> 38,1 βαθμούς Κελσίου | πυρετός |
Φάρμακα κατά του πυρετού
Παρότι ο πυρετός παίζει βοηθητικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα. Οι πάσχοντες επιζητούν την αντιμετώπισή του,9 ώστε να αντιμετωπίσουν το αίσθημα κακουχίας που τον συνοδεύει, αλλά και οι θεράποντες, καθώς επιβαρύνει άλλα προβλήματα υγείας του ασθενούς. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σκόπιμη η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Τί βοηθάει όμως στον πυρετό; Για τη μείωση του πυρετού, οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ σπιτικών θεραπειών (όπως δροσερά ντους και πρόσληψη υγρών) και φαρμάκων.9
Τα προϊόντα φαρμακείου έχουν το πλεονέκτημα ότι δρουν ταυτόχρονα ενάντια σε πολλά συμπτώματα του κρυολογήματος.
Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του πυρετού έχουν θέση τα δισκία Aspirin® 500mg και τα αναβράζοντα δισκία Aspirin® 500mg. Και τα 2 προϊόντα δρουν κατά του πονοκεφάλου, των σωματικών πόνων και του πυρετού, ενώ τα αναβράζοντα δισκία Aspirin® 500mg αντιμετωπίζουν επιπλέον και την ημικρανία.
Ένα άλλο προϊόν για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης είναι η Aspirin-C®. Δρα κατά του πονοκεφάλου και των σωματικών πόνων και βοηθά στη μείωση του πυρετού.
Η θερμοκρασία σώματος
κυμαίνεται φυσιολογικά μεταξύ 36,5 και 37,3 βαθμών Κελσίου όταν μετριέται από τη μασχάλη.1
Τα Φάρμακα
δρουν ενάντια σε διάφορα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός
Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε περίπτωση πυρετού;
Ο πυρετός είναι συνηθισμένο σύμπτωμα στη γρίπη ή στο κρυολόγημα και δεν αποτελεί απαραίτητα κίνδυνο.7 Εάν ο πυρετός :
- επιμένει για περισσότερο από 3 ημέρες,10 συνοδεύεται από κακουχία, φωτοευαισθησία και έντονο πονοκέφαλο που δεν αντιμετωπίζεται με τη συνήθη χρήση παυσιπόνων,
- η θερμοκρασία σώματος έχει ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου10
- σε περίπτωση που έχετε προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως κάποια καρδιαγγειακή πάθηση,6,10
Θα πρέπει, για λόγους ασφάλειας, να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Αυτό επίσης ισχύει όταν δεν υπάρχουν ευδιάκριτες αιτίες για τον πυρετό.
Προϊόντα Aspirin®
Aspirin® 500mg δισκία, Aspirin 500mg Αναβράζοντα δισκία, Aspirin-C®, Aspirin 100mg; Ποιό προϊόν είναι κατάλληλο για τα συμπτώματά μου;
- Dan L. Longo (2011). Harrison's principles of internal medicine (18η έκδοση). New York: McGraw-Hill.
- Bartfai T, Conti B. Fever. Scientific World Journal.2010 Mar 16; 10:490-503.
- Eccles, R (2005). «Understanding the symptoms of the common cold and influenza». Lancet Infect Dis. Vol. 5 (11): 718–25.
- Walter, F. PhD Boron (2003). Medical Physiology: A Cellular and Molecular Approach. Elsevier/Saunders.
- Lewis, SM; Heitkemper, MM; Dirksen, SR. (2007). Medical-surgical nursing: Assessment and management of clinical problems (6η edition. Elsevier).
- Liu C, Yavar Z, Sun Q.(2015). Cardiovascular response to thermoregulatory challenges. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 1;309(11):H1793-812.
- Schulman, CI; Namias, N; Doherty, J; Manning, RJ et all. (2005). «The effect of antipyretic therapy upon outcomes in critically ill patients: a randomized, prospective study». Surgical infections 6 (4): 369–375.
- «How to take a child’s temperature». Paediatrics & Child Health. 2000;Vol. 5 (5): 277–278.
- Meremikwu M, (2003). «Physical methods for treating fever in children». Cochrane Database Syst Rev (2): CD004264.
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759